Да живеем с мисъл за бъдещето на планетата ни вече не би трябвало да е решение само на идеалистите, което останалите да аплодират, а лична отговорност на всеки един от нас. Защо да си просто консуматор не е никак умно и как няколко лесни стъпки, с които можеш да промениш начина си на пазаруване и изхвърляне на боклука, всъщност представляват важна, глобална, екологична помощ – на тази тема ще си говорим днес. А събеседникът ни не може да бъде по-подходящ – Блажка Димитрова, основател на Сдружение „Нулев отпадък – България“, както и на уютното местенце, „Благичка – Zero Waste“. Една изключително вдъхновяваща личност и за нас е повече от удоволствие да ви срещнем с нея – сега.
Здравей, представи се с няколко думи.
Блажка: Казвам се Блажка, създател на първото заведение с нулев отпадък в България – Blagichka – zero waste, съосновател на Сдружение “Нулев отпадък България” и фен на сутрешното тичане и медитиране. Имам дъщеря на 2 години и половина и мотивацията ми за промяна на света, в който живеем, идва от нея!
Откъде идва любовта ти към кулинарията?
Блажка: От баба и дядо, които все готвеха. Баба приготвяше сладките неща, а дядо солените. Гледайки ги как готвят с любов и внимание се запалих по кулинарията и това продължава да ме държи до днес.
Каква е историята на „Благичка” и кога започна да я създаваш?
Блажка: По времето, когато бях учител в програмата на „Заедно в час“ се зароди идеята ми за Благичка – кухня с кауза. Място, в което наемаме младежи в неравностойно положение, които приготвят вкусна храна с качествени и предимно български продукти, генерирайки колкото е възможно по-малко отпадък. В училище използвах силата на храната, за да спечеля доверието на моите ученици. Скоро след това те ме насърчиха да създам страница във Facebook, за да покажа какво готвя. След не много време започнаха и поръчките. А година по-късно, отново с част от учениците си, отворих и първото физическо място на кухнята. От тогава до сега над 10 младежи работиха в кухнята, част от тях се реализираха по-късно и на мечтани позиции. Тук е мястото да кажа, че визията ми за всеки младеж, който влиза в кухнята, е да прекара в нея около 1 година по време, на която да натрупа опит, пари, и най-вече умения, които да му служат в живота.
Как взе решението да работиш с младежи в неравностойно положение и как би описала този процес?
Блажка: Причината за създаването на „Благичка“ преди 4 години бе заблудата, с която се сблъсквах постоянно като доброволец и учител – а именно, че от тези хора не става нищо и че те не могат да бъдат ефективни служители. Истината, която съм видяла до момента, е точно обратната и съм изключително щастлива, че днес ресторантът дава работа на такива младежи. Те са прекрасни, вършат отлично работата си и се развиват всеки ден.
Разкажи ни повече за философията Zero Wаste и какво те накара да се обърнеш към нея.
Блажка: Философията на нулевия отпадък се базира на 5 принципа:
Първият и най-важен е Refuse – Да откажем. Да се откажем от всички онези неща, от които нямаме нужда. Когато пазаруваме да се замисляме “Имам ли наистина нужда от това?”. Запитайте се този въпрос следващия път, когато пазарувате в магазина. Сигурна съм, че поне за един продукт отговорът ви ще бъде ‘не’ и ако е така, върнете го. Ще спестите още някоя опаковка на природата.
Вторият е Reduce – Да намалим. Да намалим потреблението на онези неща, от които не сме готови да се откажем и имаме нужда от тях. Например, пастата за зъби! Сигурно сте забелязали как в рекламите за паста за зъби на четката се слага едно солидно количество паста, а истината е, че имате нужда от 1/4 от това количество.
Третият е Reuse – Да използваме многократно. Да избираме неща, които можем да използваме отново и отново. Например, вземете си платнена торба и пазарувайте с нея в магазина; използвайте многократна бутилка за вода вместо всеки ден да купувате по една или две пластмасови бутилки.
Четвъртият е Recycle – Да рециклираме. Този принцип не случайно е четвърти, защото логически той трябва да дойде след всички три преди това. Тоест, важно е да започнем с първите три принципа, за да намалим драстично количеството отпадък, което генерираме, а рециклирането да бъде вид алтернатива и краен избор. В момента обаче реалността в България е, че хората от съвсем скоро започнаха сериозно да рециклират. И от всички проведени до момента обучения на фирми и организации, ми се струва, че фокусът на обществото ни в момента е тук, а не в предхождащите принципи. И обяснението за това не е трудно. Важното е да вървим в тази посока. Рециклирането е добра и голяма стъпка към крайната цел. Важно е обаче да мислим все повече и за предишните принципи.
Петият принцип е Rot – Да компостираме. Компостирането е процес, който позволява на всичкия биологичен отпадък от кухните ни (обелки на зеленчуци и плодове, черупки на яйца, други) да се превърне в качествена тор, която да се използва след това за отглеждането на нова реколта и така да се затвори цикълът и да няма никакъв отпадък.
Причината да стигна до философията на първо време бе ужасното наблюдение, че всеки ден изхвърлям отпадък, последвано от факта, че около мен постоянно имаше боклук. Всяка сутрин ходех до кофата, за да изхвърля боклука от предната вечер, всяка вечер изхвърлях по 3 кофи с боклук от заведението в края на работния ден, във ветровити дни виждах куп отпадъци да се реят във въздуха около мен. Всичко това ме караше да се чувствам зле. Реших, че искам да го променя и започнах от себе си, следвайки философията.
Как се случва реализирането на екологичната идея и има ли проблеми, които срещаш по време на процеса?
Блажка: Случва се с много последователна и фокусирана работа. Да вдъхновиш и мотивираш хората да следват конкретна философия е трудна и предизвикателна задача. Най-големият проблем, с който се сблъскваме всеки ден, е липсата на информираност, последвана от липсата на желание и интерес у хората да започнат промяната.
Разкажи ни как преминава един работен ден в „Благичка”.
Блажка: В ресторанта в момента работят двама глухи младежи – Марио и Желязко, една девойка, която е управителят на заведението – Дани и аз. Ние сме като едно семейство, подкрепяме се и си помагаме. Към настоящия момент заведението се управлява от тях тримата. Аз почти не прекарвам време там, а ако го правя то обикновено хапвам и планираме предстоящ кетъринг и събитие. Това, на която се базира безотпадъчният модел на кухнята, са три елемента:
Пазаруваме насипно в наши собствени торби, кутии и буркани.
Компостираме всичкия органичен отпадък, чай и кафе от кухнята.
Доставяме храната в кутии и съдове за многократна употреба на нашите клиенти.
Издай ни кои са любимите ястия на посетителите.
Блажка: Всички много обичат мъфините и тортите ни, а от обедното меню голям хит са зеленчуковите ни кюфтенца и домашните бургери; за събития най-често клиентите избират палачинковите ни ролета, кюфтенцата на клечка и брускетите ни.
Каква е нагласата на хората в България към начина на живот, генериращ нулев отпадък?
Блажка: Все по-обнадеждаваща. Прекрасно е да виждам, че с всеки изминал ден философията привлича нови поддръжници, което ни гарантира една по-добра среда за живеене. Все пак, имаме още дълъг път да извървим.
Дай ни няколко практически съвета как да започнем да живеем по-екологично и да оставяме по-малко отпадък в кухнята след себе си.
Блажка: Пазарувайте с ваши платнени торби, кутии за храна и буркани за месо и риба.
Открийте малките магазинчета в квартала ви, където да можете спокойно да пазарувате с всички тези неща.
Носете си ваша чаша за кафе.
Вземете си бутилка за вода за многократна употреба.
Отказвайте сламката навсякъде и си вземете ваша стоманена сламка за многократна употреба.
Намалете консумацията на месо.
Направете си компостер на терасата.
С още вдъхновение ще се заредите във Facebook страницата на TrueStory.bg!