Скъпо. Еднообразно. Трудоемко. Времеемко. Безвкусно.
Вероятността да асоциирате една, няколко или всички от изброените характеристики с понятието „здравословно хранене“ клони към 100%.
Прочетете ли обаче „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“ (2018, „Сиела“) на Софи Йотова, ще разберете защо подобни асоциации са неоснователни или най-малкото заблуждаващи. А вероятността след прочита на книгата да се вдъхновите да творите в кухнята така, както не сте подозирали, че можете, също клони към 100%.
За скептично настроените бързам да уточня, че „Вкусно с усмивка“ се различава коренно от традиционните книги за кулинария и здравословно хранене. Причините са много, но тук ще си позволя да насоча вниманието ви към онези четири елемента, с които аз лично ще запомня книгата. И заради които ще я препоръчвам. С усмивка!
Лична дефиниция на „здравословно“
Софи, която стои зад популярния блог Foodie Boulevard, подчертава, че „здравословно“ може да означава различни неща за различни хора в зависимост от нуждите и начина им на живот. Както отбелязва тя, „Вкусно с усмивка“ е „книга за търсене на личната дефиниция на грижата за здравето“. В нея тя умело разбива митовете и легендите, които карат мнозина да потръпват, когато чуят или прочетат „здравословно хранене“. Вместо да следва модите в храненето, които се определят от фармацевтичните и други компании и се утвърждават чрез медиите, или напътствията на познати и непознати, Софи се вслушва в собствения си организъм. Когато той ѝ дава положителна обратна връзка, тя знае, че е на прав път.
„Истината е, че ЗДРАВОСЛОВНОТО без кавички е гъвкаво. То е адаптивно. То е динамично. То няма универсална дефиниция. То не обхваща фиксиран списък от продукти, храни и навици. То е различно за различните хора. То е различно за даден човек в различни ситуации. То еволюира. Здравословното хранене е за всеки […] Вярвам в грижата за здравето по нормален начин. Без крайности. Без обсебване. Според инвидивуалните обстоятелства.“
Кулинарни приключения вместо рецепти
Софи съзнава многоизмерността и динамичността на здравословното хранене. Именно затова тя предпочита да използва понятието „кулинарни приключения“ вместо рецепти. В словосъчетанието „кулинарни приключения“ тя улавя онова усещане за свобода и креативност, което думата „рецепта“ задушава. Да, книгата включва 123 рецепти за закуски, обяди, вечери и десерти. Софи обаче гледа на тях като на рамки или помощни колела: те помагат на по-неопитните в кухнята в началото, но оттам насетне всеки е свободен да експериментира със съставки, цветове и топлинна обработка.
„Единственият начин да откриеш какво ти доставя удоволствие в храненето, кои вкусове и комбинации гъделичкат сетивата ти, кое ти създава усещане за пълноценност е да дадеш шанс. На нови храни. На нетрадиционни комбинации. На нещо, което на теория може и да ти звучи абсурдно, но на практика може да надмине и най-смелите ти очаквания. Точно това се случи с мен. Точно така се трансформирах от инат в ентусиаст.“
Храната като изкуство
В очите на Софи храната е много повече от потребност. За нея храната е настроение, вдъхновение, извор на познание, игра, в която импровизацията се цени високо, „форма на изкуство, която позволява най-интимна връзка между муза, творец, творение и аудитория“. За Софи бялата чиния е платно, върху което може да рисува с даровете на природата и да придава форма и цвят на емоциите си. Като всеки здраво стъпил на земята артист, Софи се възприема като аматьор, който продължава да учи всеки ден, има куража да се изправи пред слабостите и страховете си и помни, че опитът е по-важен от потенциалните грешки.
„Аз обичам храната ми да е красива и да е вкусна. Обичам да идва от природата. Обичам да има много пластове и да носи усещане за многоизмерност. Обичам в устата ми да избухва фойерверк, експлозия от вкусове, консистенции, текстури, плавно преливащи се нюанси по целия вкусов спектър.“
Книга с история и финес
„Вкусно с усмивка“ е съвсем естествено продължение на пътя, по който Софи поема през 2015 г. От неуверено момиче, което – меко казано – е в обтегнати отношения с храната в продължение на 7-8 години и не проявява особен интерес към готвенето, тя постепенно се превръща в едно от най-разпознаваемите кулинарни лица в онлайн пространството. Днес в постоянно растящата ѝ визитна картичка пише: създател на кулинарния блог Foodie Boulevard, организатор на работилници със семинарен характер, посланик на инициативата на Джейми Оливър Food Revolution и сертифициран коуч по психология на храненето към The Institute for the Psychology of Eating в Колорадо, САЩ.
Като се основава на личния си опит, във „Вкусно с усмивка“ Софи се обръща към читателя като към приятел. Дава съвети, но не назидава. Провокира, но не съди. Споделя мнението си, но не отхвърля чуждите гледни точки. Още в началото Софи заявява какво можем да очакваме (и съответно да не очакваме) от книгата. След това споделя личната си история, без която книгата нямаше да бъде същата (и може би изобщо нямаше да я има). И всичко това Софи прави с думи и снимки, които разкриват любовта ѝ както към храната, така и към езика и фотографията.
Дайте шанс на „Вкусно с усмивка“ и скоро ще започнете да свързвате „здравословно хранене“ с характеристики като достъпно, разнообразно, лесно, бързо и много, много вкусно. С усмивка!
Заглавно изображение: Софи Йотова.