Интелигентните хора казват, че гастрономията е ключова част от културата на даден народ – по това какво слага на трапезата си можеш да научиш много за него, за традициите му, за бита и душевността му. А според науката ние сме това, което ядем. От чисто биологична гледна точка това безспорно е така – храната е нашият извор на енергия и полезни вещества, тя е наше огледало и основен фактор за нашето здраве.
В противовес на забързания начин на живот, наложил FastFood-а като кулинарно кредо на модерния гражданин, международната организация Slow Food се връща към корените, издирва забравени традиционни рецепти и се грижи за опазване на местните храни, съществували в живота на даден етнос от десетилетия.
В традиция са се превърнали кулинарните събития на Slow Food в България. Тази зима започва с „Вкусът на изборите (Работилница за храна и мисли)”. Акцент са ябълките – обичан плод на територията на нашата страна.
С дъх на канела организаторите ви канят на едно предколедно изкушение, което ще пофлиртува със сетивата ви, защото „Най-хубавото е невидимо за очите, най-хубавото се избира…с небцето”.
На 12 декември ни очакват няколко вълнуващи предизвикателство със Slow Food в България и Мария Атанасова – психолог и гещалт психотерапевт:
- Ще направим „сляпа” дегустация на пет сорта ябълки с различен произход, вкус и аромат.
- Ще споделим усещанията, които всяка от ябълките ни носи и ще си изберем своята любима/предпочитана ябълка.
- Ще се „запознаем” с ябълките, за да разберем дали изборът на небцето и очите съвпада.
- Ще поговорим защо е важно да познаваме и пазим българските сортове ябълки и ще споделим къде могат да се намерят.
- Ще си запазим правото в края на работилницата да ви изненадаме с нещо, направено от нас за вас. – обещават организаторите.
Мястото на срещата е hOUR SPACE (София, улица Иван Вазов №38) с начален час 18:00 ч.
Вход (заплаща се на място): за самостоятелно посещение – 20 лв/цена за двама – 30 лв.
С предварително записване чрез един от посочените начини: Мария Атанасова – +359 888 309719 / Десислава Димитрова – +359 885 432540 / dessidim3010@gmail.com / mariyapsy@gmail.com или чрез лично съобщение през страницата на Slow Food в България или на Мария Атанасова.
След подобно събитие няма как празниците да не започнат обещаващо и… вкусно 🙂 !
Очаквайте скоро разговора ни с част от членовете на екипа на Slow Food в България, които ще ни разкажат повече за каузата си и за инициативите, които провеждат.