По-долу ще откриете рецепта за плодова торта, изпратена на Truestory.bg от Даниела Петкова. Тя участва в кулинарното ни предизвикателство, наречено „Направи живота ни по-сладък!“.
Рецепта за плодова торта
Необходими продукти и начин на приготвяне:
За блата – 1 яйце, 2/3 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 75 г краве масло, 1 чаена чаша брашно, 1 ванилия, 1/2 бакпулвер, 2 праскови.
Яйцето се разбива със захарта до пухкав крем, прибавят се киселото мляко и разтопеното масло, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Сместа се изсипва в тава с подвижен ринг, застлана с хартия за печене и намазана с масло. Отгоре се нареждат резенчета праскова. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар.
За крема – 1 кофичка заквасена сметана, 150 г захар, 1 пудинг ванилия без варене, 2 желатина, 1/2 кг праскови.
Желатинът се залива с 4 супена лъжица студена вода и се оставя да набъбне. Пудингът се приготвя според указанията. Прасковите се режат на парченца и пасират със захарта, желатинът се стопява на водна баня. Смесват се пудингът, сметаната, плодовото пюре, желатинът. Изпечения блат се стяга с ринга и отгоре се изсипва сместа. Прибира се в хладилник да стегне.
За плодовото желе – 2 желатина, 1/2 кг праскови, 100 г кафява захар, 1/2 чаена чаша вода.
Желатинът се слага да набъбне. Прасковите са нарязват на парченца и се карамелизират с кафявата захар, добавя се водата, вари се до омекване на плодовете. Добавя се разтопения желатин и се пюрира. Изчаква се да се охлади и се изсипва върху сметановия пласт. Прибира се в хладилника да се стегне.
За украса – плодове по избор, счукани лешникови ядки, листа прясна мента. Борда украсих с нарязани кайсии, отгоре с различни плодове, които намазах с разтворен желатин.
Участничката в предизвикателството ни пояснява, че рецептата е адаптирана от блога „Вкусно с Йоли“.
Повече за конкурса на Truestory.bg и как да се включите в него може да научите тук.