Една история за младите надежди на България – тези, които се борят да съхранят българското и да го предадат в поколенията. История за празник, който събира и сплотява. Една обикновена история за необикновени хора.
А именно – Багатурите – за читателите, които не са запознати – Багатур е прабългарска школа за оцеляване за малки и големи, а значението на багатур е най-можещият, най-силният, най-достойният воин сред останалите във войската. В интервю пред бТВ, Багаин багатур Явор Гънчев споделя: „Целта на нашата организация е да възстанови и популяризира добродетелите и ценностната система от времето на нашите предци. Считаме, че духът на нашите предци е това, което ни крепи и досега“. Честването на Новата година по старобългарския календар и празникът Игнажден се оказват едни от спояващите събития, а тази година багатурите ги отбелязаха заедно с техните приятели чрез организирането на кулинарен конкурс „На трапезата“. Домакин на събитието бе комплекс „Барите“ в гр. Мъглиж, където се надяваме скоро да бъде реализиран и Онгъла на Багатур. В конкурса взеха участие над 50 кулинари с български ястия. Жури в състав : председател Багатур Райчо Гънчев и членове – Багаин багатур Явор Гънчев, Боил багатур Горан Гънчев и експерт Ивелина Митева приеха задачата присърце и оцениха с огромно желание ястията, които бяха разпределени в различни категории.
На отрупаните маси можеха да се видят питки с празнична украса, баница, боб, вино, сарми, катък, различни видове мезета, като всяка храна или напитка притежаваше своето уникално име, което пък от своя страна носеше и допълнителни точки при оценяването. Победителите в различните категории получиха дървени медали, специално изработени за конкурса, както и подаръци.
Неразделна част с празника беше и изричането на молитва преди сядането на маса, а самите багатури показаха традиционния им поздрав и произнесоха клетва, съдържаща посланието на старобългарската азбука.
Освен на дисциплина и работа с оръжия, езда, стрелба с лък и др., Багатур учи на съпричастност, вяра, любов и сплотеност. Атмосферата на събитието трудно би могла да бъде събрана в думи и макар че температурите бяха със зимни стойности, студ не се усещаше. Чувстваше се българското, а неговата топлина не просто сгрява тялото, а подпалва душата.
Още снимки от събитието можете да откриете на Facebook страницата на Аул Бага-Тур, Стара Загора, но ако имате възможност и желание ви уверявам, че прякото докосване до съхранените български традиции и обичаи може да се осъществи единствено, ако ги видите с очите си и усетите със сърцето си.
Автор: Петя Петрова