Някой беше казал, че се храним, за да живеем, но не живеем, за да се храним. За Катерина Рангелова от София обаче храненето и готвенето са много повече от необходимост.
Кати работи в държавната администрация, но е точно обратното на представата ви за средностатистическия държавен служител. Тя е млада, трудолюбива, любознателна и дружелюбна. Усмихва се през 95% от времето и около нея винаги е интересно. За да си почива от професионални ангажименти, Кати прекарва солидна част от вечерите и почивните си дни в кухнята, където твори най-различни кулинарни изкушения.
„За мен готвенето е хоби“, казва Кати. „Предпочитам след като се прибера от работа вкъщи, да започна да готвя нещо, вместо да седна пред телевизора или да се занимавам с нещо друго. Готвенето ми дава прекрасна емоция, добро настроение и много добър начин да разтоваря от ежедневието. Обичам да изпробвам всеки път нещо ново: различни вкусове, различни комбинации на съставки. Непрекъснато чета и в интернет, и книги, чета рецепти, чета идеи, гледам снимки на храна. Това ме вдъхновява вече да предлагам собствени комбинации.“
Кюфтенца със сос от вишни (оригиналното име на ястието е Kabab Bil Karaz и традиционно се приготвя в Алепо, столица на Сирия). Снимка: Sugarmouse.club
Години наред Кати отказва дори да опита да готви. По-късно започва да спортува активно, като главно се занимава с бокс и фитнес. Осъзнава, че редовните физически занимания и балансираното хранене вървят ръка за ръка. Постепенно у нея се разпалва страст към готвенето. Тази страст прераства в любов, а тя – в кулинарен блог (Sugarmouse), който доказва, че здравословното може да бъде и вкусно.
Пиле със спанак и сметанов сос. Снимка: Sugarmouse.club
„За мен здравословно не означава скъпо, не означава био, не означава храни, внесени от другия край на света, които струват много“, обяснява Кати. „За мен здравословното готвене означава качествена, сезонна, регионална храна. Много е лесно човек да подбере нещо, което е истинско и не много скъпо.“
Торта с шоколад, малини и праскови. Снимка: Sugarmouse.club
Мнозина оправдават нездравословните си хранителни навици с по-високите цени на здравословните продукти. Това обаче е една от най-популярните заблуди не само у нас, а и в чужбина. Както казва Кати, здравословната храна не е непременно скъпа, екзотична или био, а онази храна, която е отгледана при възможно най-естествени условия и която е колкото се може по-свежа. Иначе казано, здравословното хранене е в пъти по-достъпно, отколкото мнозина предполагат.
Кати опровергава и друг популярен мит: че здравословното неизбежно е безвкусно и че в крайна сметка се свежда до пиене на зелен чай и хранене с водорасли (или други продукти с вид на водорасли).
Домашен сладолед с лавандула и череши. Снимка: Sugarmouse.club
„Здравословна храна в никакъв случай не означава безвкусна храна“, категорична е младата кулинарка. „Напротив, за мен здравословното хранене откри страшно много нови вкусове и със сигурност позволява ежедневно разнообразие.“
Кати се пробва и в първия Master Chef у нас, но отпада малко преди да изберат финалистите. Днес най-много се гордее с рецептата си за домашен сладолед. За да намали съдържанието на захар, използва пресни плодове, мед, яйца и пълномаслена течна сметана. Освен като държавен служител Кати работи по различни кулинарни проекти. В останалото време следи най-новите тенденции в занаята, вписва кулинарния си блог и води курсове по сладкарство в кулинарно училище в столицата.
Еклерова торта с боровинков мус. Снимка: Sugarmouse.club
Водеща снимка: Катерина Рангелова