Шекерджийството, освен типично български, е и най-сладкият занаят, за който сме чували. Поради тази причина няма как да не ви разкажем за него. Броени часове преди настъпването на Новата 2015 година посетихме една сладка шекерджийница, намираща се на Самоводската чаршия в град Велико Търново. Освен със захарни петлета и бяло сладко, оттам си тръгнахме и с полезна информация, която споделяме с вас в следващите редове. Запознайте се с Нели, която любезно ни отдели от времето си, за да ни разкаже повече за занаята шекерджийство и поне за няколко минути направи живота ни по-сладък.
Здравейте! Представете се и ни кажете откога се занимавате с шекерджийство.
Нели: Здравейте, казвам се Нели Бончева. През декември станаха 11 години, откакто имаме шекерджийница на Самоводската чаршия. Тук правим кафе на пясък, захарни изделия и бяло сладко.
Как решихте да се захванете с този занаят?
Нели: Започнах да помагам на брат си, който се занимава с шекерджийство вече повече от 15 години. Тук дойдохме по покана на областния управител на Велико Търново да направим шекерджийница в града. Така се захванах с този занаят.
Къде другаде можем да ви открием, освен във Велико Търново?
Нели: За кафе на пясък можете да ни посетите в архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” – близо до град Габрово. Там работи снаха ми. Шекерджийница имаме и в село Медово – в района на Слънчев Бряг.
Разпространено ли е шекерджийството в България?
Нели: Не особено – малко са хората, които се занимават и работят в тази област. Не бих казала и че интересът да се научат на занаят е голям. Повечето хора разпитват за работата ни от любопитство, а не с намерение да я усвоят.
А има ли хляб в шекерджийството?
Нели: Да, определено! Има голям интерес към нещата, които правим – много се харесват.
Включително и от чужденците?
Нели: Да, известен им е този занаят. Особено когато идват във Велико Търново – знаят къде могат да ни намерят и да опитат нещата, които приготвяме.
Колко време отнема да се направи едно захарно петле?
Нели: Приготвянето му е дълъг процес. Първо трябва да се приготви фонданът, претегля се – колкото е необходимо за една форма, загрява се, оцветява се, овкусява се и се излива. След като изстине, се изважда от формата и допълнително се рисува и оцветява със сладкарски боички и четчица. Става бавно, отнема доста време.
А каква е технологията при приготвянето на кафе на пясък?
Нели: Начинът на приготвянето му е по-специален, по-различен. Смесва се всичко в джезвето – водата, кафето и захарта. След това то се поставя вътре в горещия пясък, където, движейки джезвето, загряваме от всичките му страни. По този начин равномерно и бавно го варим. Кафето получава много плътен и мек каймак със специален аромат и вкус.
Освен по-сладък живот, какво още ще пожелаете на хората за Новата година?
Нели: Желая им най-вече здраве и спокойствие през новата 2015 година!